Tider av samisk undervisning

Her har jeg kartlagt meg selv og mine foreldre i samtiden. Og sett på hva 2016 innebærer for samiskundervisningen, eller samisk undervisning.

Samtiden, meg som barn:

  • jeg har en klassisk oppvekst med språk, kultur og reindrift, storfamilie, NRK Sámi Radio, samfunnsengasjerte foreldre og søsken,
  • fornorskningen hadde vært en stund: 1945-1980
  • den samepolitiske oppvåkningen skjedde når jeg begynte på skolen 1977
  • SKOLE: ingenting om samene på barneskolen. Det samiske var privat og egeninteresse. Jeg reiste på årlige språkkurs 1978-1983. Høsten 1983 begynte jeg på samisk internatskole og ungdomsskole. Det har nok bare styrket på alle måter. På vgs hadde jeg modersmålsundervisning og etter siden har jeg søkt meg til utdannelser der samisk språk og kulturkompetanse var fortrinn, f. eks journalistikk, samisk språk, design og sløyd osv.

Samtiden, mine foreldre som barn:

  • de var barn og skolepliktig under andre verdenskrig, hvilket betyr at de bare fikk kortere undervisning vinterstid. Totalt seks år grunnskole.
  • de vokste opp i miljøer der samer var i majoritet, hadde klassisk oppvekst med tradisjonskunnskap og der det moderne samfunnet kom inn med samfunnsrollene presten, læreren, lensmannen og lign.
  • Skriving, lesing med mer var viktig. De kunne skrive på samisk etter de der første Bergsland eller Friis- ortografien. De leste kristne tekster på samisk flytende, salmer med mer.
  • Samisk innhold: vanskelig å si, men min mor opplevde at samisk språk var forbudt på skolen i etterkrigstiden, å snakke og undervise på. Samisk ble ”et fag” og ikke undervisningsspråk.

Samtiden 2016:

Det viktigste er at samiske barn blir kvalifisert til Sápmi. Med det mener jeg at de skal ha språkkunnskaper og kulturkompetanse som gjør dem rustet til å jobbe, utvikle og leve i Sápmi. Det krever bildning/dannelse så vel som konkret og målbar kunnskap. En solid forankring i seg selv, sin bakgrunn og sitt territorium.

Verdensborgerskapet er en annen utfordring som skaper forventninger på verdier og holdninger. Det betyr igjen at de er bevisst maktordninger, økonomiske samfunnsstrukturer og politiske system og forstår hva rett og feil er, hvorfor for eksempel urfolk er i de posisjoner de er, og hva innebærer holdbarhet, økologi og lign.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s